Afet Sonrası Ortak Yaşam Çalıştayı
Depremin büyük yıkımlara sebep olduğu Kahramanmaraş ve Hatay’da yapılan gözlemler, depremzedelerle yapılan görüşmeler ve bölgede filizlenen bağımsız inisiyatiflerin paylaştıklarından yola çıkarak “Afet Sonrası Ortak Yaşam ve Topluluk Alanları çalıştayı 25-26 Şubat tarihlerinde ATÖLYE ’de, ATÖLYE, Neol ve Aposto partnerliğinde, gerçekleşti. 65’ten fazla kurumdan 100'den fazla katılımcının katıldığı çalıştayı takiben, depremden etkilenen bölgelerin orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır ve tüm canlılara saygılı bir şekilde karşılayacak çözümler üretmeyi ve somut adımlar içeren yol haritaları ve açık kaynaklar çıkarılması hedefleniyor.
Çalıştayda Gündeme Gelen Odak Alanları:
Temel İhtiyaçlar: Gıda, tarım, su, hijyen ve sağlık.
Mekansal İhtiyaçlar: Ortak alanlar, ihtiyaç alanları ve rekreasyon alanları.
Sosyal Hareketlilik: Etkinlik, ritüel ve psikososyal destek.
Yönetişim: Ekip ve gönüllü sistemi, karar alma süreçleri.
Sürdürülebilirlik (Devamlılık): Finansal yapı, partnerlik, fon ve ölçeklendirme.
The Circle ekibimizden Merve Şanlı ve İlayda Köroğlu’nun katıldığı çalıştayda ne gibi iş birlikleri ile çözüm üretebileceğimiz, elimizdeki kaynaklar ile birçok kurum, sivil toplum kuruluşları ve bireyler olarak neler yapabileceğimiz tartışıldı. Farklı alanlarda uzman olan birçok ismin bir araya geldiği bu çalışma katılımcılar için birlikte yapabileceklerimize dair bir ümit ve bireyselliğin ötesinde bir topluluk bilincine kapı araladı.
Ekipler masalarında tartışırken, Illustrators Platform’undan Buse Ustaoğlu da aramızda dolaşarak paylaşımlarımızı görselleştirdi. Buse’nin diğer çalışmalarını bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
Afet Sonrası Ortak Yaşam ve Topluluk Alanları Çalıştayı ile ilgili gerekli linkleri buradan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Açık Kaynak Kütüphanede yer alan bilgileri de incelemenizi öneririz.
Bu dayanışma ağına katılmak için bu formu doldurabilirsiniz.