KonuŞu bünyesinde düzenlenen “Su Kıtlığı Nedir, Nasıl Aşılır?: Orta Doğu’daki Denizsuyu Arıtımı Örneği ve Ötesi” adlı konuşma 19 Kasım 2018 tarihinde The Circle’da gerçekleşti.
Söyleşi, 01-31 Kasım 2018 tarihleri arasında The Circle'da gerçekleşen “Havza: Bir Su Hikayesi” sergisine paralel olarak düzenleniyor.
Dünya sularının %90’dan fazlası, içerdiği aşırı tuz oranı nedeniyle doğrudan içme suyu ve günlük su tüketimi için kullanılamamaktaydı. 1970’lerde bulunan Denizsuyu Arıtımı Teknolojisi 2000’lerin başından beri özellikle az yağış, olumsuz iklim koşulları, hızlı kentleşme ve sanayileşme nedeniyle artan su talebine yönelik olarak su kıtlığı çeken coğrafyalarda sürdürülebilir ve makul bir çözüm sunuyor. Deniz suyundan tuzun uzaklaştırılmasıyla tüketilebilir su elde edilmesi teknolojisi sayesinde özellikle gittikçe azalan tatlı su kaynaklarına takviye yapılması hedefleniyor.
Uluslararası Denizsuyu Arıtımı Derneği’ne göre 2015’de dünyada bulunan 18,250 denizsuyu arıtımı tesisinin %45’i Orta Doğu ve Güney Asya’da bulunuyor. Bu teknoloji, topluluklara denizsuyundan içme suyu sağlamanın yanı sıra, sanayiler için su tasarrufu şansı yaratıyor.
Bu etkinlikte, Türkiye’deki en eski ve en büyük denizsuyu arıtımı tesislerini kuran Aquamatch’in Satış Direktörü ve Aquamatch Pakistan CEO’su Vildan Canik ile MEF Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Kibaroğlu yaklaşık bir saat sürecek sohbet gerçekleştirecekler. Sohbet süresinde, Dr. Kibaroğlu su kıtlığının siyası boyutunu analiz edip, bu sorunu aşmanın farklı yöntemlerinden söz ederken, Vildan Canik piyasanın son yıllardaki değişimi ve teknolojilerin nasıl geliştiğiyle ilgili bilgilerini bizlerle paylaşacaktır. Etkinliğimiz 30 dakikalık soru cevap kısmı ile sonlanacaktır.
Etkinliğimiz, The Circle’da izleyicilerle buluşan “Havza: Bir Su Hikayesi” sergisine paralel olarak gerçekleşmektedir. Sergi son on yıldır Doğu ve Batı Afrika’da etkin ve sürdürülebilir su toplama sistemleri inşa eden PITCHAfrica projesi kapsamında tasarlanmış modeller, çizimler, fotoğraf ve videolardan oluşmaktadır. Suya ihtiyaç duyulan her yerde mimari yapıların (okullar, stadyumlar vs.) bir SU-BANKASI’na dönüştürülebileceğine inanan proje, tek bir coğrafyayla sınırlı olmayan ve iyileştirici bir tasarlama-inşa etme biçimi olarak karşımıza çıkıyor.
Kuruculuğunu Profesör David Turnbull’un yaptığı PITCHAfrica projesinin çıkış noktası, bölgenin su ihtiyacı ve aldığı yağmur miktarı arasındaki dramatik ilişki… Afrika, bütün kıta nüfusunun ihtiyaç duyduğu suyun 13 katı kadar yağmur almasına rağmen, bölgede yaklaşık 400 milyon kişi güvenli içme suyu erişimine sahip değil. Buradan hareketle yola çıkan PITCHAfrica, su kaynakları konusunda bilinç yaratarak kendine yeten “su toplama sistemleri” kurmayı ve Afrika’daki su kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmayı hedefliyor.
Konuşmacılar:
Vildan Canik | Aquamatch Pakistan CEO’su
Prof. Dr. Ayşegül Kibaroğlu | MEF Üniversitesi
KonuŞu Hakkında:
KonuŞu, günümüzü anlamak ve anlamlandırmak için kurulmuş yepyeni bir konuşma platformudur. KonuŞu’nun amacı, sosyal konularda uzman analizlerini meraklılarıyla buluşturmak, tarihsel bilgi ve sosyolojik öngörü sahibi olmayı hızlandırmak ve günlük politika dışı konuları tartışmaya açmaktır.
KonuŞu, 2018 yılında sosyolog Hale Ceren Zeytinoğlu tarafından kurulmuştur.