Back to All Events

Beyoğlu’nun Mimari Tarihi


  • The Circle Tomtom mah. Tercüman Çıkmazı 16/1, Giriş Katı. Beyoğlu Istanbul Türkiye (map)

Zafer Akay eğitmenliğinde Beyoğlu’nun Mimari Tarihi seminerimiz gerçekleşti. Seminer oturumlarının detaylarını ve genel yaklaşımını aşağıda bulabilirsiniz.

ttmmyy (1).jpg

Eğitmen: Zafer Akay
Tarih: 18-20-22-25 Mayıs 2021
Saat:
19:00 - 20:30
Süre:
4 Oturum
Katılım:
Ücretli

Program:

Bu seminer Beyoğlu'nun mimari tarihini, farklı dönemlere yakından bakarak anlatmayı amaçlıyor. Çeşitli dönem ve üsluplardan seçilecek önemli yapılar ve mimarlar, Beyoğlu'nun tarihini mimari ve sosyolojik bir gözle incelememizi sağlayacak.

1. Ders: Tanzimat dönemi
2. Ders: 19. Yüzyılın son çeyreği
3. Ders: Yüzyıl dönümü
4. Ders: Mütareke ve Cumhuriyet

İçerik:

Tanzimat'tan sonra elçilik yapılarıyla başlayan yapı faaliyetinin Fossati'ler ve Laurecisque gibi birçok ilginç aktörü var. Başlangıçta daha çok Stampa, Barborini ve Semprini gibi Levanten İtalyanlar olan mimarlar, Paris ya da Roma'da eğitim gören Aznavour, Kambanakis gibi Ermeni veya Rum cemaatlerinden mimarların katılması ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin açılmasıyla giderek çeşitlendi. Tepebaşı - İstiklal Caddesi kafe ve tiyatrolarıyla Osmanlı başkentinin Avrupai eğlence merkezine dönüşürken, dönemin mimarlık tarz ve akımlarının da bir sergi alanı oldu. Neo-klasik'ten Neo-barok'a, Seçmecilik'ten Art Nouveau'ya bu stilleri ortaya koyan Karakaş kardeşler, Kyriakides ve Novokosmos gibi mimarların hepsi değilse de birçoğu hakkında temel bilgilerimiz var. Araştırmalar geliştikçe mimar öyküleri de büyük Beyoğlu resmine katılıyor.

Zafer Akay:

1963’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini 1980’de TED Özel Ankara Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 1984’te ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünden lisans derecesini aldı. 1985-87 yıllarında aynı kurumda araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1988-97 arasında Ankara’da serbest mimarlık çalışmalarını sürdürdü. 1991’de Arkitekt dergisinin editörlüğünü yürüttü. 1997’den sonra İstanbul’da, 1998-99’da ArchiScope genel yayın yönetmeni, 2000’de Total Aydınlatma’da proje yönetmeni olarak çalıştı. Mimarlar Odası ve Literatür Yayıncılık’ta mimarlık alanında editörlük çalışmalarını sürdürdü. 2004’te Zafer Akay Yapı İşliği adı altında yeniden serbest mimarlık çalışmalarına başladı. Yanı sıra, Erken Cumhuriyet dönemi Türkiye mimarlığı ve modernleşme alanlarında mimarlık tarihi çalışmalarını ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevliliğini sürdürmekte.

Katılım:

Seminere katılım için aşağıda linki yer alan Biletino sayfamızdan etkinliğe bilet alarak kayıt yaptırabilirsiniz. Kaydolmanız durumunda seminere katılım bilgileri e-posta adresinize etkinlik öncesinde ulaştırılacaktır.

Zafer Akay’dan Okuma Önerileri:

Zafer Akay seminer katılımcılarına seminer öncesinde inceleyebilecekleri kitaplar öneriyor. Öneri listesini aşağıda bulabilirsiniz.

 
Previous
Previous
April 22

Mimarlıkta Genç Girişimler / MAP Topluluğu

Next
Next
May 27

Piknik İle İlgili Merak Etmedikleriniz