Kuruculuğunu Profesör David Turnbull’un yaptığı PITCHAfrica projesinin çıkış noktası, bölgenin su ihtiyacı ve aldığı yağmur miktarı arasındaki dramatik ilişki… Afrika, bütün kıta nüfusunun ihtiyaç duyduğu suyun 13 katı kadar yağmur almasına rağmen, bölgede yaklaşık 400 milyon kişi güvenli içme suyu erişimine sahip değil. Buradan hareketle yola çıkan PITCHAfrica, su kaynakları konusunda bilinç yaratarak kendine yeten “su toplama sistemleri” kurmayı ve Afrika’daki su kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmayı hedefliyor.
PITCHAfrica, SU-BANKALARI adını verdiği sistemi kullanarak su krizinin yaşandığı birçok bölgede su havzaları oluşturdu. Sadece Afrika’da değil, suya ithiyaç duyulan her yerde mimari yapıların (okullar, stadyumlar vs.) bir SU-BANKASI’na dönüştürülebileceğine inanan proje, tek bir coğrafyayla sınırlı olmayan ve iyileştirici bir tasarlama-inşa etme biçimi olarak karşımıza çıkıyor.
The Circle’da izleyiclerle buluşacak olan “HAVZA: BİR SU HİKAYESİ” sergisi, su sorunu konusunda farkındalık yaratmaya ve ekolojik çözümler sunmaya yönelik sempozyum ve atölyelerle desteklenecek. Sergi ayrıca Sinem Dişli’nin “Aşina Olanın İmalatı” adlı video işini de içeriyor. Fırat Nehri’nin yukarıdan çekilmiş halini gösteren ve herhangi görsel efekt içermeyen bu video, nehrin akışının insanlar tarafından değiştirilmesi sonucunda nehrin birdenbire temas halinde kaldığı topraklar ve canlılarla herhangi bir bağ içermemesinin ulaştığı sürreal boyutları gösteriyor ve bizi doğanın insan zihnindeki kategorilere uymayan, bir başlangıcı ya da sonu olmayan akışı üzerine tekrar düşünmeye davet ediyor. Fırat Nehri örneğinde suyun sınırlandırılması ve döngüsel akışkanlığının durdurulması, suyun yüzey alanını genişletmekte ve hızla buharlaşmaya yol açarak, nehrin geçtiği sınırın hemen yanındaki bölgelerde büyük bir kuraklığa sebep olmaktadır.
Doğru ve sürdürülebilir çözümlerle her yerin bir “su havzası”na dönüştürülebileceğini gösteren bu sergi, su sorunu ve su hakkı üzerine düşünen mimar, tasarımcı ve akademisyenleri bir araya getirerek konuyu tartışmaya açmayı ve Türkiye’deki benzer çözümlere önayak olmayı amaçlıyor.