Back to All Events

Mimarlık ve Fotoğraf


  • The Circle Tomtom mah. Tercüman Çıkmazı 16/1, Giriş Katı. Beyoğlu Istanbul Türkiye (map)

Bu online seminerde mimari ve fotoğraf arasındaki teorik, pratik ve sanatsal ilişkiler incelenecek ve mimari bakışın fotoğrafı, fotoğrafın da mimari bakışı nasıl etkilediği tartışılacak.  

Mimarlik ve Fotograf Sosyal Medya-02.jpg

Mimar ve fotoğraf sanatçısı Murat Germen’in hem kendi pratiğinden hem de mimarlık ve fotoğrafa dair teorik okumalardan faydalanacağı bu seminer mimarinin diğer ifade ve sanat alanlarıyla alakasıyla ilgilenen herkese açık.   

  1. Oturum: Mimarlık ve temsil 

  2. Oturum: Mimari fotoğrafın temel süreç ve teknikleri 

  3. Oturum: Sayısal teknolojilerin mimarlık fotoğrafına sağladığı katkılar 

  4. Oturum: Mimarın sanatı, s anatın mimarisi 

Seminer Zoom üzerinden online olarak düzenlenecek.  

Biletiler için bkz: Biletino.  

Okuma + Bakma Listesi

Eğitmen Hakkında: 

Murat Germen fotoğrafı bir ifade / araştırma aracı olarak kullanan, İstanbul’da yaşayan ve çalışan, 1965 doğumlu bir sanatçı, eğitimci ve arşivci. Fulbright burslusu olarak gittiği Massachusetts Institute of  Technology’den (MIT) mimarlık yüksek lisans derecesini Amerikan Mimarlar Birliği (AIA) Altın Madalyası ile aldı. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri vermekte. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya ve sanat konularında birçok basılı / çevrimiçi yayını olan Germen, uluslararası platformda onlarca konferansa davet aldı. 

Sanatçının eser külliyatı; aşırı kentleşme ve soylulaştırmanın etkileri, mülkiyet / mülksüzleştirme, emperyalizmin yeni biçim / aygıt / yöntemleri, katılımcı vatandaşlık, kent hakları, yerel kültürlerin sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat, iklim değişikliği, küresel ısınma, su hakları gibi konulara odaklanıyor. Kültürel miras, yerel arşivleme, delil toplama eylemi olarak belgeleme, kişisel bellek / toplum belleği çatışmaları, ihanetler ve emanetler arasındaki dinamikler sanatçının işlerinde merkeze oturan bazı mefhumlardır. 

Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlandı. Seksenin üzerinde kişisel / karma ve yurtiçi / yurtdışı sergiye katkıda bulundu. Sanatçının farklı eserlerine ait çok sayıda edisyon, yurtiçi / yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve Istanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Toruń Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi – Istanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat, Odunpazarı Modern Müze, Müze Evliyagil koleksiyonlarına dahil edildi. 

Previous
Previous
February 26

Mimarlık Konuşmaları 03: İstanbul Mimarlık Festivali Üzerine

Next
Next
March 16

Mimarlık Konuşmaları 04: Brazavil’den Notlar