Eğitmen: Emre Zeytinoğlu
Atölye Süresi: 2 oturum
Tarih: 13 - 14 Temmuz/ 19:00 - 21:00
Sanat ve mimarlığın iktidarla olan gizli ve açık ilişkisine odaklanacak olan bu seminer, sanatsal üretim, özne, kamusal alan ve kent arasındaki bağlantıları ele alacak, ayrıca sanat ve mimarlığın politika ve toplumsallıkla olan bağlarını ele alacaktır.
Ders 1:
“Özne”, “estetik” ve “hümanizm” ilişkisi içinde “sanat”ın ideolojik yapısı üzerine konuşulacak ve toplumsal değişim süreçlerinde bu ilişkilerin “yeni” ideolojik durumlara göre nasıl esnetildiği, hatta nasıl başka tanımlara sokulduğu hakkında yorumlar ortaya konulacaktır.
Bu yorumlar, özellikle “hümanizm” kavramının “trans-hümanizm”e ve “post-hümanizm”e dönüştüğü durumları kapsayacak, “özne” ve “sanat” ilişkisi ise teknoloji bağlamında gündeme getirilecektir.
Ders 2:
Kentlerin ve bunların barındırdığı mimarinin “kamusal” durum ile olan ilişkisi ele alınacak ve bu da antik dönemden bugüne kadarki süreçte, “iktidar” kavramı üzerinden yorumlanacaktır.
Çoğul bir kamusallığın, iktidar yöntemleri doğrultusunda nasıl tasnif edildiği ve bunun da kente hangi göstergelerle yansıdığı, bazı örneklerle sunulacaktır.