Gürcan Bulut

 

Çalışmalarını İstanbul’da sürdürmekte olan İç Mimar Gürcan Bulut, 2006 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun oldu. Konut, spa ve çeşitli ticari mekanların tasarım ve uygulama projelerini gerçekleştirdikten sonra 2018 yılında, ‘Studiotimtim’ markasını kurdu. İç mimari projelerinin yanı sıra mobilya, aydınlatma ve sanatsal objelere odaklanan Gürcan Bulut, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli seçkilerde yer alan çalışmalarında ağırlıklı olarak geometrik formların özgün ve eğlenceli stilizasyonları öne çıkıyor.

Gürcan Bulut is an interior designer currently living and working in Istanbul. After earning a Bachelor in Interior Design from Marmara University Faculty of Fine Arts in 2006, he accomplished several commercial, restaurant, spa, and residential projects for more than a decade until he founded ‘Studiotimtim’ in 2018. Focusing on furniture, lighting and artistic objects as well as interior architecture projects, Gürcan Bulut's works, which have been featured in various selections in Turkey and abroad, are mainly characterized by original and playful stylizations of geometric forms.

 

İlk Tasarım Önerisi

Tarih boyunca yaşamı şekillendiren ‘oyun’ kurgularının evrilerek eski uygarlıklardan günümüze ve günümüzden gelecek nesillere aktarılması, tasarımın çıkış noktası oldu. Araştırma aşamasında oyunun tasarım ile ilişkisine odaklanıldığında, denge prensipli oyunlar öne çıktı. Tasarımın malzemesi ile formu arasında bir uyum sağlandı. Eğlence üzerine kurgulanmış zamansız bir oyun olan tahterevalli ile çok uzun bir zaman dilimi süresince yine denge içinde varlığını sürdüren kaya oluşumlarının buluşması yönünde çalışma geliştirildi ve doğal kaya oluşumları incelenerek eskizler oluşturuldu.

Initial Design Proposal

The starting point of the design was the evolution of 'game' fictions that have shaped life throughout history, from ancient civilizations to the present day and from today to future generations. Focusing on the relationship between game and design during the research phase, games with the principle of balance came to the fore. A harmony was achieved between the material and form of the design. The work was developed in the direction of the meeting of the teeter-board, a timeless game built on entertainment, and rock formations that have existed in balance for a very long period of time, and sketches were created by examining natural rock formations.

 

Tasarım Geliştirme ve Üretim Süreci

Doğal etkiyi olabildiğince vurgulamak üzere çeşitli geometri, kalınlık ve ebatlarda kütleler geliştirildi. Üretim ekibi ve jüri ile birlikte gerçekleştirilen renk ve doku etütleri sonucunda, derin fırçalama ile belirginleştirilen yüzeylerde antrasit tonunda koruyucu yağ uygulaması tercih edildi.

Üretim için gereken montaj uygulamalarına uygun olmasının yanı sıra belirgin desenlere sahip olması ve çeşitli renk tonlarının uygulanabilmesi bakımından en elverişli seçeneğin Amerikan kırmızı meşe ağacı olduğuna karar verildi. Zamanla aşındıkça nitelik kazanacak olan Teeter-Board koleksiyonunun simetrik ancak dengeli yapısıyla bir çeşit oyun keyfi veren bu ilk iki kompozisyonu bu şekilde ortaya çıktı.

Design Development and Production Process

To emphasize the natural effect as much as possible, masses in various geometries, thicknesses, and sizes were developed. As a result of the color and texture studies carried out with the manufacturer and the jury, the application of protective oil in an anthracite tone on the surfaces that were accentuated by deep brushing was preferred.

For its suitability for intensive assembly applications required for production, as well as its distinctive patterns and the ability to apply various color tones, it was agreed that the most suitable choice among the options is American red oak. The first two compositions of the Teeter-Board collection, which will gain quality as they wear over time and will provide a unique gaming joy with their asymmetrical yet balanced structure, emerged in this way.

 

Gürcan Bulut tarafından tasarlanan Teeter-board'un iki versiyonu, kullanım ömürleri boyunca 211,9 kg (V.1) ve 220,0 kg (V.2) CO2e'yi (karbondioksit eşdeğeri) atmosferin dışında tutacaktır.

Proje Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

For the duration of their lifetimes, the two versions of Teeter-board by Gurcan Bulut will keep 211.9 kg (V.1) and 220.0 kg (V.2) of CO2e (carbon dioxide equivalent) out of the atmosphere.

Click on the link below for Project Life Cycle Assessment.