Öykü Üner

 

2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Öykü Üner, New York Institute of Technology Üniversitesinde Mimarlık ve Kentsel Tasarım programı ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2013 yılından itibaren iç mekan tasarımından kentsel planlamaya kadar farklı ölçeklerde ulusal ve uluslararası ödüllü projelerde yer aldı. 2020 yılında mobilya, mekansal tasarım ve sanat alanlarında keşif odaklı tasarım pratiği olarak Around markasını kurdu.

Öykü Arda Üner completed her Bachelor’s degree education at Bahçeşehir University and received her master’s degree in Architecture and Urban Design program at New York Institute of Technology (NYIT) by completing her degree with a distinctive degree. Since 2013, she has taken part in projects ranging from interior design to urban master plans and in national and international award-winning projects. In 2020, she founded Around as an exploratory oriented design practice in furniture, spatial design, and art.

 

İlk Tasarım Önerisi

Öykü Üner, tasarımda primitif fikirlerden yola çıkarak zamansız ve sürdürülebilir detaylar üzerine odaklandı. Tasarımcı, insan evrimindeki en önemli anı, insanın dik durup uzuvlarına yeni roller verdiği an olarak tanımlıyor. Önerilen Ogata raf sistemi, tıpkı insanın bu hareketinin başlangıcında olduğu gibi uzuvların tasarımda rol aldığı eklemlenme sisteminden ilham alınarak kurgulandı. ‘Başlangıç’ ve ‘yön’ anlamlarına gelen Ogata ismi ile uyumlu olarak geçmişten geleceğe yön veren bir anlatıya odaklanıldı.

Initial Design Proposal

Starting from primitive ideas,it focused on timeless and sustainable details. The pivotal moment in human evolution was when humans stood upright and gave new roles to their limbs. The proposed Ogata shelf system was designed with inspiration from the articulation system, where limbs play a role in design, just like the beginning of human movement. In line with the meanings of ‘beginning’ and ‘direction’, the name Ogata focused on a narrative that guides from the past to the future.

 

Tasarım Geliştirme ve Üretim Süreci

Ogata raf ünitesi oldukça dinamik bir formda olup, kullanıcının parçaları birleştirmesine ve obje yerleşimine göre bölmeleri değiştirerek zaman içinde alternatif çözümler sunuyor. Karmaşık kompozit yapıda bir hareketlilik ile hafiflik ve saflık hissi uyandırmak amacıyla seçilen Amerikan akçaağacı doğal ahşap görünümüyle malzeme olarak öne çıkıyor. Ayrıca kullanıcılara dokunma deneyimini sunan modüler sistem, kullanıcıların malzemeyle ve tasarımla ilgili tecrübe edinmelerine olanak tanıyor.

Prototip sürecinde ortaya çıkan stabilite problemi başta olmak üzere önemli ayrıntılardan en küçük detaylara kadar Yonga Mobilya ile gerçekleştirilen verimli diyaloglar neticesinde ürün nihai görünümüne kavuştu, karmaşık kavisli elemanlar, doğanın sadeliği gibi daha minimal ayrıntılara dönüştü. Dikey olarak uzatılmış tasarım hafifçe yatay olarak kaydırılarak hareketlilik ve stabilite arasında bir denge kuran estetik bir sistem ortaya çıktı.

Design Development and Production Process

The Ogata shelf unit is in a highly dynamic form, allowing users to assemble the components and alter the divisions based on the arrangement of objects, offering alternative solutions over time. American maple, with its natural appearance, was chosen to evoke a sense of lightness and purity in the intricate composite structure. Furthermore, the modular system provides users with a tactile experience, allowing them to engage with the material and design.

In the initial design, channels were carved out and movable intersecting columns were integrated to facilitate movement. However, stability issues emerged in a design that aimed to embrace motion and transience. To enhance the design's static qualities without compromising its dynamic nature, fruitful dialogues were conducted with Yonga Mobilya. Through a series of decisions ranging from significant to minute details, the complex curved elements evolved into more minimal details, akin to the simplicity found in nature. The vertically elongated design shifted slightly horizontally, striking a balance between mobility and stability, resulting in an aesthetically pleasing system.

 

Ogata, kullanım ömrü boyunca 45,2 kg CO2e'yi (karbondioksit eşdeğeri) atmosferin dışında tutacaktır.

Proje Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

For the duration of its lifetime, Ogata by Oyku Uner will keep 45.2 kg of CO2e (carbon dioxide equivalent) out of the atmosphere.

Click on the link below for Project Life Cycle Assessment.