GEMSS’21 Seçici Kurulu

Ömer Selçuk Baz

Ömer Selçuk Baz

Yalın Mimarlık
Mimar, Kurucu Ortak

1978 yılında Almanya’nın Nürnberg şehrinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Antakya’da tamamladı. Lisans eğitimini 2002 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi’nde bitirdikten sonra, Viyana Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans çalışmalarına başladı. Öğrenciliği sırasında çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı. Yüksek lisans çalışmalarına paralel olarak Viyana’daki Atelier Stelzhammer’de konut ve alışveriş merkezi ağırlıklı çeşitli mimari projelerde yer aldı. 2005 yılında Türkiye’de açılan T.C. Merkez Bankası Bursa Şubesi yarışmasında 1.lik ödülünü kazanarak Türkiye’de faal olarak mimarlık yapmaya başladı. İstanbul Kültür üniversitesi ve Bilgi üniversitesi Yüksek Lisans programlarında stüdyo yürüttü. Ulusal ölçekte çeşitli yarışmalarda ve ödül organizasyonlarında jürilik yaptı.

T.C Merkez Bankası (1.Ödül) Troya Müzesi  (1. Ödül) , Riyad Cami (1.ödül), Kapadokya Müzesi, Yalın Mimarlık ekibi ile üretilen başlıca projeleridir.

2011 yılından bu yana şehir plancısı ortağı Okan Bal ile birlikte kurdukları Yalın Mimarlık çatısı altında çalışmalarına devam ediyor.

Şebnem Yalınay Çinici

Şebnem Yalınay Çinici

İstanbul Bilgi Üniversitesi,
Mimar, Akademisyeni

Şebnem Yalınay Çinici (Prof.Dr.), Lisans (1989), Yüksek Lisans (1991, Mimari Tasarım) ve Doktora derecelerini (1999, Mimari Tasarım) Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümünden almış; Doktora-Sonrası çalışmalarını (2001) Columbia Üniversitesi, Graduate School of Architecture, Planning and Preservation’da tamamlamıştır. 1991-2006’da ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde, 2006-2011’de YTÜ Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2007 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programında ders vermeye başlamıştır. 2003 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünde Dijital Tasarım Stüdyosunu kurmuştur. Temel tasarım ve farklı düzeylerde mimari tasarım stüdyoları yönetmenin yanı sıra; ontoloji, teknoloji ve felsefe; mimari tasarım; üst-uç tasarım+üretim teknolojileri ve eğitime entegrasyonu temel araştırma alanlarıdır. Araştırma konuları üzerine pek çok ulusal ve uluslararası yayını, sergi katılımı ve küratörlüğü bulunmaktadır. VÇMD 3 _ Mimarlık ve Eğitim (Hayallerden Gerçekler: Eğitim Üzerine Projeksiyonlar, İstanbul Modern) sergisi küratörlüğünü yapmış; ve Uluslararası 16. Venedik Bienali 2018 paralel etkinlikler ve architect@Work 2018’de stüdyo çalışmaları sergilenmiştir (Birinci Yıl Öğrenci Projeleri: Carapace ve Woodle, ComputationBased BasicDesignStudio@BILGI, 1:1@1 Materyal Performans).

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü (2009) ve ComputationBased_BasicDesignStudio@BİLGİ (birinci yıl tasarım eğitimi için alternatif bir yaklaşım oluşturan) ilk yıl stüdyosunun ortak-kurucusu olan Şebnem Yalınay Çinici; 2011-2020 yılları arasında kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı olarak görev aldığı İstanbul Bilgi Üniversitesinde halen öğretim üyesi olarak çalışmakta ve akademik araştırmalarına devam etmektedir.

Pelin Derviş

Pelin Derviş

Pelin Derviş Yayın Projesi
Mimar, Bağımsız Araştırmacı, Yazar, Editör

Araştırmaları ve bağlantılı üretimleri, ağırlıklı olarak 20. yüzyıl Türkiye’sinin tasarım ve mimarlığı üzerine yoğunlaşmakta; bu çalışmalarını ve ilişkili kültürel etkinlikleri çeşitli kurumlar, bağımsız mimar ve tasarımcılarla işbirliği içinde yürüttüğü projelerle hayata geçirmektedir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını yine aynı okulda mimarlık tarihi alanında tamamladı. 1999 ile 2004 yılları arasında kurucusu olduğu Atmosfer Planlama ve Tasarım Ofisi’nde kent envanterinden mekan ve nesne tasarıma uzanan çeşitlilik ve ölçeklerde projeler üretti. 2004 yılından sonra tamamen mimarlığın kültürel üretim boyutuna ve araştırma projelerine odaklandı. 2005-2010 yıllarında yöneticiliğini üstlendiği –kent, mimarlık ve tasarım alanlarında faaliyet gösteren– Garanti Galeri’de çeşitli sergi, etkinlik ve yayınlar üzerinde çalıştı. Garanti Galeri, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin bir araya gelerek oluşturduğu SALT’ın kurulma çalışmalarına katkı verdi. 2010’da bağımsız olarak çalışmaya başladı. 2014’te bu alandaki çalışmalarını halen sürdürmekte olduğu Müşterek Yapım’ı kurdu. 2020’de bir Müşterek Yapım girişimi olan Pelin Derviş Yayın Projesi’ni kurdu.

Murat Germen

Murat Germen

Fotoğrafçı, Akademisyen

Murat Germen fotoğrafı bir ifade / araştırma aracı olarak kullanan, İstanbul ile Londra’da yaşayan ve çalışan, 1965 doğumlu bir sanatçı, eğitimci ve arşivci. Fulbright burslusu olarak gittiği Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) mimarlık yüksek lisans derecesini Amerikan Mimarlar Birliği (AIA) Altın Madalyası ile aldı. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri vermekte. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya ve sanat konularında birçok basılı / çevrimiçi yayını olan Germen, uluslararası platformda onlarca konferansa davet aldı.

Sanatçının eser külliyatı; aşırı kentleşme ve soylulaştırmanın etkileri, mülkiyet / mülksüzleştirme, emperyalizmin yeni biçim / aygıt / yöntemleri, katılımcı vatandaşlık, kent hakları, yerel kültürlerin sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat, iklim değişikliği, küresel ısınma, su hakları gibi konulara odaklanıyor. Kültürel miras, yerel arşivleme, delil toplama eylemi olarak belgeleme, kişisel bellek / toplum belleği çatışmaları, ihanetler ve emanetler arasındaki dinamikler sanatçının işlerinde merkeze oturan bazı mefhumlardır. Temsil, simülasyon, tarihin çeşitli yorumlamaları, nesnellik vaatleri, egemen şebekeler sıklıkla sorguladığım kavramlar arasında yer almaktadır.

Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlandı. Türkiye, Amerika, İtalya, Almanya, İngiltere, Meksika, Portekiz, Özbekistan, Yunanistan, Japonya, Rusya, Ukrayna, Polonya, Bulgaristan, İran, Hindistan, Avustralya, Fransa, Kanada, Bahreyn, Kore, Dubai, Çin, İsveç, İsviçre, Mısır gibi ülkeler olmak üzere seksenin üzerinde kişisel / karma sergiye katkıda bulundu. Sanatçının farklı eserlerine ait çok sayıda edisyon, yurtiçi / yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve Istanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Toruń Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi – Istanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat, Odunpazarı Modern Müze, Müze Evliyagil koleksiyonlarına dahil edildi.

Tülin Hadi

Tülin Hadi

TECE Mimarlık
Mimar, Kurucu Ortak

1969 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetine kadar geçen dönemde Sevinç Hadi ile Teşvikiye Milli Reasürans Kompleksi uygulama aşamalarında, Ergün Aksel ile çeşitli yarışma projelerinde ve Mehmet Tataroğlu-Ömer Bortaçina-Mesut İşcan ofisinde uygulama projelerinde çalıştı. 1992-1994 yılında Turgut Cansever’in bürosunda çalıştığı dönemden bu yana, mesleki faaliyetini Cem İlhan ile birlikte TeCe Mimarlık çatısı altında sürdürüyor. Ulusal ve uluslararası mimari proje yarışmalarında ödüller aldı, ulusal yarışma jüri üyeliklerinde bulundu.

2003-2006 yılları arasında CNNTurk’te yayınlanan Design360 programının yapımcı/sunuculuğunu üstlendi. 2006 yılında Genç Mimar Ödülü’nü aldı. Cem İlhan ile birlikte tasarlamış olduğu ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörlük, BİM ve Kütüphane Binaları (2006) ve Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Yaşam Merkezi (2012) yapıları ile Ulusal Mimarlık Yapı Dalı ödüllerini aldı. 2008 yılında gerçekleştirilen olan XI. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi jüri üyeliği’ne ve Arkitera Genç Mimar Ödülü jüri üyeliği’ne seçilmiştir. Halen Bilgi Üniversitesi’nde proje stüdyosu yürütücülüğü de yapıyor.

Luca Molinari

Luca Molinari

Luca Molinari Studio
Mimar, Yazar, Küratör

Mimar, eleştirmen, küratör, Campania Luigi Vanvitelli Üniversitesi'nde Teori ve Mimari Tasarım profesörü. 

Platform Architecture and Design dergisinin yayın yönetmeni, Corriere della Sera, La Stampa, L'Espresso, Domani, Domus, Lotus gibi yayınlara bağımsız yazar olarak katkıda bulunuyor. 

1995'ten 2019'a kadar Skira yayıncılık için Mimarlık ve Tasarım dizisinin editörlüğünü yaptı. Halen Marsilio Group ile mimarlık ve özel projeler konusunda işbirliği yapıyor. Ekim 2020'de M9 Müzesi'nin bilimsel direktörü olarak atandı. 

2014'te Milano'da mimarlık ve müze yönetimi alanlarında küratörlük, danışmanlık ve proje yönetimi gibi hizmetler sunan kendi firması Luca Molinari Studio'yu kurdu. 

Venedik Bienali 10. Uluslararası Mimarlık Sergisi kapsamında, mimari eleştiri ve iletişim alanında Ernesto Nathan Rogers Ödülü ve UIA Jean Tschumi Mimari Eleştiri Ödülü'nü aldı. 

En son yayınları arasında şunlar yer alıyor: Dismisura (Skira, 2019) ve Le case che siamo (nottetempo, 2016). 

En son küratöryel projeleri şunlardır: ADI Tasarım Müzesi'nin mimari koordinatörü (Milan, 2019); The Master of the Net Garden (Suzhou, 2019); The far / o / other, (Istanbul, 2019); Divine Section. Divine Comedy ve İtalyan mimarisi (Reggia di Caserta, 2018); Istanbul Kent Tarihi Müzesi bilimsel küratörlüğü (Istanbul, 2016 - 2019); scientific Nine Clusters sergilerinin bilimsel koordinasyonu, Expo Milano 2015.

Erden Timur

Erden Timur

NEF
Yönetim Kurulu Başkanı

 

İş adamı. Nef Yönetim Kurulu Başkanı. 1982, Mersin doğumlu. Orta öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji’nde tamamlayan Timur, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Ardından London School of Economics’te ekonomi eğitimi alan Timur, 2010 yılında kurduğu Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş. ile iş hayatına atıldı.

Yarattığı “Foldhome” ve “Garantili Proje” konseptleriyle sektöre birçok ilk kazandıran Timur, Nef markası ile toplam konut satışında son 4 yılı zirvede kapattı. Son 3 senede 6000’in üzerinde konut teslim eden Nef; İstanbul, Bodrum, New York ve Kazakistan’da projeler yürütüyor. Nef, FC Barcelona ve Galatasaray’ın sponsorlukları ile de dikkatleri üzerine çekmişti.

Akdeniz Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yapan Mersin’den listeye giren tek iş insanı ise Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur oldu.

En zengin 100 Türk’ün sıralandığı “Forbes 100" listesinde Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur en genç erkek milyarder olarak yer aldı. Erden Timur aynı zamanda Mersin’den listeye giren tek iş insanı olarak dikkat çekti.

İpek Kıraç ile birlikte bu yılki listenin en genç zenginleri olarak dikkat çeken 1982 doğumlu Erden Timur, bu yıl 550 milyon dolarlık servetiyle listede 88. sırada yer aldı.

Erden Timur ayrıca “Forbes 40 yaş altı 40” listesinde de yer alıyor.

Sait Ali Köknar

Sait Ali Köknar

(Seçici Kurul Moderatörü)

Kadir Has Üniversitesi
Mimar, Akademisyen

Lisans eğitimini İTÜ’de, Archiprix ödülü alan bitirme projesiyle tamamladı. Aynı okulda yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Karabey Limited, Mono, DS mimarlık gibi ofislerde çalıştıktan sonra 2001 yılında araştırma görevlisi olarak girdiği İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde çalışmaya başladı. 2015 yılında mimari tasarım alanında doçent oldu. 2017 yılından beridir Kadir Has Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi’nde birinci sınıf dersleri koordinasyonluğunu yürütüyor, tasarım teorisi; mimarlık ve eleştiri; günümüz mimarlığı konularında dersler veriyor. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında 40 Nasihat Made in Istanbul, İzmirDeniz gibi projelerin sergilenme koordinasyonunda yer aldı. Galeri Işık’ta düzenlenen VÇMD: Mutluluk Fabrikaları, Güncel Türkiye Mimarlığı 2017 gibi sergilerin küratörlüğünü yaptı.