Doğum Yılı | Date of Birth
1986

Mezuniyet | Graduation
İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık, 2008

Şehir, Ülke | City, Country
İstanbul, Türkiye

Bağlantılar | Links
Web 1, Web 2, Instagram 1, Instagram 2, Instagram 3, Instagram 4, Instagram 5

Bilge Bal, İstanbul’da yaşayan mimar, araştırmacı ve akademisyen. İşbirliği yapmaya, disiplinler arası çalışmalara, farklı ölçeklerde tasarlayıp üretmeye açık bir pratiği vardır. Tasarım zanaati, yapmanın el ile ilişkisi ve araçları üzerine düşünür, yaparak tasarlar. Bireysel ve kolektif mimarlık araştırmaları ve bağlantılı üretimleri, analog, daha yavaş yapma pratikleriyle dayanışma içindedir. Bu pratikler içinde, çizime yoğunlaşır. Otobiyografik olanı bir araştırma metodolojisi olarak keşfetmeye çalışır. Biricikliği ve farklılıkları ortaya çıkarmak üzere bir’in yolculuğunu önemser. Yürümeyi, çizmeyi, yazmayı ve öteki bedenli yapma biçimlerini dünyaya açılma hâlleri; şeylerle yakınlaşmanın performatif ve şiddetsiz yöntemleri olarak keşfeder. Bu yöntemler üzerinden kolektif ve eleştirel süreçler örgütler, birlikte düşünmeye davet eder. Süreçler, temsil etmeye ya da göstermeye değil beraber yapmaya temellenir, söylem değil deneyim üretir. Bu yüzden işleri, kuram, pratik, ben ve mimarlık eğitimi arasındaki kadim yarığı birleştirmek üzere etik ve onarıcı bir dizi şiirsel ve yaratıcı deney, deneme ve deneyimden oluşur. Mimarlık eğitiminde stüdyonun olası sorularına beraber yanıtlar aramak için ders içerikleri kurgular. Disiplinler arası yaratıcı işbirlikleri ve paylaşım ortamları kurar. Akademik buluşmalar, sergiler, uluslararası dersler, herkese açık konuşma ve atölye serileri düzenler.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden fakülte ve bölüm ikinciliği ile mezun oldu (2008). Ardından yüksek lisans eğitimini, portfolyosu ile 100% başarı [yetenek] bursu ile kabul aldığı, direktörlüğünü Prof. Dr. İhsan Bilgin’in yaptığı İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım programında, enstitü birinciliğiyle tamamladı (2010). 2011 yılında İTÜ Mimarlıkta başladığı “Çizgiyi Çekmek: Mimari Çizime Yakın Bakış” başlıklı doktora tezini tamamlamak üzeredir. 2013 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tam zamanlı fakülte üyesi olarak çalışmaya başladı. 2013-2015 yılları arasında Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nın kurucu ekibiyle birlikte çalıştı. 2015 yılından itibaren temel tasarım stüdyoları ve mimari çizim stüdyolarının bir parçası olarak birinci sınıf eğitimine yoğunlaştı. Bu geçişte, doktora araştırmasını, yapma ile olan ilişkisini, bireysel birikimini ve soruşturmalarını kolektif bir zeminde paylaşıp eyleme geçirme arzusu etkili oldu. 2018 yılından itibaren doktora araştırması, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde açık bir stüdyo olarak kurguladığı birinci sınıf Mimari Çizim Stüdyosu I-II’nin temelini oluşturdu. Bu iki stüdyonun son üç yıllık yaklaşımını ve ana strüktürünü tasarladı. Aynı sıralarda, mimari çizim tartışmasını büyütmek, kesişim alanlarını artırmak üzere “Lines of /for/among/around Architecture” ismini verdiği akademik inisiyatifi kurdu. Bu inisiyatifi türlü ortalıklarla 2021 yılına kadar sürdürdü. Biri Versus Art Project’te gerçekleşen günübirlik ve dönemlik sergiler, yarışma, çevrimiçi ve yüz yüze atölye serileri, ulusal ve uluslararası konuşma dizileri, akademik buluşmalar organize etti. 2020-2021 yılları arasında yine aynı fakültede Mimari Çizim Stüdyosu I-II’nin akademik koordinatörlüğünü üstlendi, ders içeriklerini ve kurgularını yeniden oluşturdu.

Araştırdığı konular üzerine davetli sunuşları ve çizim atölyeleri yürütücülükleri bulunmaktadır. XXI, Mimarlık, METU JFA, Tasarım+Kuram gibi dergilerde çeşitli makaleleri yayınlandı. Muhafaza/Mimarlık (İstanbul: İletişim Yayınları, 2019) ve Continental Capitals: Paris, Berlin (İhsan Bilgin ile birlikte, İstanbul: İBÜ Yayınları, 2016) kitaplarının editörlüğünü yaptı. Arzu Mimarlığı: Mimarlığı Düşünmek ve Düşlemek (İstanbul: İletişim Yayınları, 2012) derlemesinin yazarları arasındadır. 

Şimdilerde, İstanbul’da, çizginin hâllerine dair bir “Drawing Center / Çizim Merkezi” ortamını kurmak üzerine çalışıyor. 2021 Ekimden beri İstanbul Kent Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü’nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışıyor ve Karşılaşmalar temalı ilk yılının akademik koordinatörlüğünü yapıyor. Aktörlerden biri olarak gördüğü çizim enstrümanlarını ve olağan kapasitelerini eleştirel bir biçimde irdelemek üzere düzenli olarak Manifold’da yazıyor, “Elin Araçları, Soyu Tükenen Çizim Enstrümanları” serisini 2017’den beri sürdürüyor.

 

Bilge Bal is an Istanbul based architect-researcher and academic. Her practice is open to  collaborative, interdisciplinary and multiscalar practices. She is interested in low-tech crafts making, praising the hand, unfolding the value for tradition and the process of making, and colliding them with the allusions of designer logic. Her intellectual and collective architectural research and associated works are in solidarity with analogue, slow-making practices. Amongst them, she concentrates on drawing. She explores the autobiographical as a research methodology caring about the journey of  “one” to reveal the uniqueness and differences. She searches for walking, drawing, writing, and other corporal forms of making as a way of being open up to the world, touching to things performatively and peacefully. She organizes collective and critical processes. Her work, therefore, bridges the gap between “one”, theory, practice and architectural education through ethical and curative experiments and experiences.  As a part of architectural education, she organizes creative and poetic studios and designs their syllabuses in order to seek answers collectively to the possible questions of the studio. She establishes interdisciplinary creative collaborations and sharing environments. She organizes academic meetings, exhibitions, international lectures, public talks and workshop series.

She received her bachelor’s degree in Architecture from Istanbul Technical University (2008) ranking 2nd both in the class and the faculty; won a merit-based scholarship with her portfolio and got her M.Arch degree in Architectural Design from Istanbul Bilgi University (2010) ranking 1st in the Institute. She is about to complete her Ph.D. entitled "Drawing the Line: Taking a Closer Look at Architectural Drawing" at ITU Architecture started in 2011. Between 2013 and 2021, she was a full-time faculty member at Istanbul Bilgi University. She worked collaboratively with the Graduate School between 2013 and 2015. Then, she started teaching at the first-year design studio specialized in computation, and the architectural drawing studios. In 2018, her P.hD. started forming the basis of the freshman year Architectural Drawing Studio I-II. She designed the three-year-journey of these studios and built their syllabuses. By collaborating with other colleagues, they had searched for what is of/for/among/around lines: Architecture” between 2018-2021.  To broaden the discussion of drawing, she organized pop-up exhibitions, competitions, many workshop series, national and international talk series open to the public, and academic meetings. Between 2020-2021, she became the academic coordinator of the freshman year architectural drawing studios.  She redesigned the studios’ contents in collaboration with her intellectual research.

Related to her major interests, she has been invited to lecture and teach workshops at several universities in Turkey. Her academic writings published in XXI, Mimarlık, METU JFA, Tasarım+Kuram. She is the editor of the books entitled Continental Capitals: Paris, Berlin (co-edited with İhsan Bilgin, Istanbul: Istanbul Bilgi University Publications, 2016) and Muhafaza/Mimarlık (Istanbul: İletişim Yayınları, 2019). She is one of the writers of the book entitled Arzu Mimarlığı: Mimarlığı Düşünmek ve Düşlemek (Istanbul: İletişim Yayınları, 2012).

She is currently working on establishing a “Drawing Center'' in Istanbul. Since October, 2021, she has been a guest lecturer at Istanbul Kent University, Interior Architecture and an academic coordinator of the freshman year to develop collectively the curriculum entitled “Encounters”. Since 2017, she has written a column entitled “the Tools of the Hand Becoming Extinct” questioning critically the drawing and the regular vocabulary of drawing tools as the constructive actors of a site at Manifold.

Atlas, a volume bearing on its shoulders, all the weight of the projective translations of the universe, transforming eventually into “a forest of signs”… A playful realm, where we seek refuge whenever we feel bored or stuck… As in Sait Faik’s short story “A Point in the Map”, the atlas is a playful realm indeed, revived each time we turn the pages, making us feel excited and make up numerous adventurous journeys abroad, forcing us to imagine and write various stories. There was more to it: Dymaxion Airocean World Map (1954), Inverted Map of South Africa (1943), Naked City (1957), etc. Each one of them reminds us not only of the physical layers but also the narrative patterns and the possibilities of other projective languages. And not to forget that the journey is a personal experience and that it depends on each one of the travellers’ personal routes.

We took a journey in the realm of Lines of/for/among/ around Architecture with the first-year students taking ARCH103/104 Architectural Drawing Studio I-II at Istanbul Bilgi University, Faculty of Architecture, Department of Architecture between 2018 and 2019. In the studio, the motivation has been to include what has been excluded by the hierarchies, rules, and norms of the “endemic” knowledge of architectural drawing. By drawing we wanted to open up a place for the flaws, gaps, splits, fragments, and other possible projective linelanguages. Within this context, the line is not regarded as a rational, linear, and perfect tool of the standard order, but as a realm where other unexpected superpositions revive along with new and uninspected meanings. A universe, a world, a city, imaginary drawing geography where one can get lost and find her own paths inside…

Thus, for almost a year, we aimed for the productive journey oscillating between the universal graphic language and knowledge accompanied by the flawless and clear geometric vision and the more porous, ambiguous, and imaginary meanings. Adjusting foundations through playful encounters between the real and the phantom... It reminds one of getting lost in a forest, a narrative where one lingers and pauses, leaning her/his back on a tree and contemplates on the vast realm of opportunities. Uncanny, full of surprises, dark, and full of light… We wanted to share with you the journey we have been on for almost a year now, as a narrative of a forest of drawing … Not a guide nor a reference book of the universe’s most real visions nor formulas… The Drawing Atlas is a beginning to discuss and share the line. In it, you will encounter foundations, inconsistencies, incompleteness, dreams, disorientations, re-orientations, successful experiments or failures, coincidences, subjectivities, objectivities, excitements and disappointments, discussions, and objections, oppositions, collaborations, but perhaps most importantly, the geography of lines we dare to know.

 

Çizim Atlası | A Drawing Atlas

Destekleyen | Supported by Istanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Istanbul Bilgi University, Faculty of Architecture, Department of Architecture, TR
Proje Türü | Project Type Mimari Tasarım Araştırması, Stüdyo & Sergi & Panel Architectural Design Research, Studio & Pop-up Exhibition & Panel
Tamamlanma Yılı | Date Completed 2018-2019
İşbirlikçiler | Collaborators Gizem Albayrak, Bahar Avanoğlu; ARCH 103-104, Architectural Drawing Studio I & II Students; BILGI MAKE, Rahman Çelebi; Versus Art Project, TR

Atlas, evrenin iz düşüm tercümelerini sırtına yüklenen adeta bir “İşaretler Ormanı”na dönüşen bir kitap... Sait Faik’in “Haritada Bir Nokta” hikayesinde olduğu gibi, canımız sıkıldığında açıp baktığımız, çizgilerin bizi heyecanlandırdığı ve hayal kurmaya ittiği, zihnimizde pek çok değişik yolculuğa çıktığımız, hatta türlü hikâyeler yazdığımız bir oyun diyarı. Dahası da vardı: Dymaxion Airocean World Map (1954), Inverted Map of South Africa (1943), Naked City (1957) vd. Her biri sadece fiziksel katmanları değil öyküsel örüntüleri ve başka iz düşümsel dillerin olasılıklarını da bize tekrar hatırlattı. Yolculuğun kişisel bir deneyime, gezginlerin kendi rotalarına bağlı olduğunu da…

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, 2018-2019 akademik yılında, I. sınıf öğrencileriyle birlikte, ARCH 103-104/Mimari Çizim Stüdyosu I-II dersi kapsamında, bir yıl mimarlığın çizgi evreninde dolandık: … için/... ’nın/… arasında/… etrafında. Stüdyoda çizim, otoritesi, kuralları, normları ve hiyerarşisi olan “endemik” bir bilgi olduğu kadar dışarıda bırakılanları tekrar içeri dahil etmek için bizi bir arada tutan temel bir motivasyondu. Çizerek kusurlara, boşluklara, yarılmalara, fragmanlara ve farklı iz düşümsel, çizgi dillerinin olasılıklarına yer açmak istedik. Bu bağlamda, çizgiyi rasyonel ve doğrusal bir hat boyunca takip edilen; denetleyen ve düzene sokan akılcı, kusursuz ve sağlam bir araç olarak değil, başka başka ilişkilerin yaşandığı, üst üste gelmelerin, iç içe geçmelerin gerçekleştiği, yeni anlamların türetilebileceği bir ortam olarak düşündük. İçerisinde kaybolabileceğimiz ve kendi yolumuzu bulabileceğimiz bir evren, bir dünya, bir şehir, bir hayali çizim coğrafyası… Dolayısıyla, bir yıl boyunca çizim stüdyosunda, evrenselin grafik dili ve bilgisi; mimarlığın ve mimarlık nesnesinin sabit, kesin, bitmiş, net ve hatasız geometrik suretleriyle, daha geçirgen, ötekinin alanına da nüfuz eden, bilgi, algı ve anlam sınırlarının bulanıklaştığı, hayal ve hakikat arasında daha kaygan bir diyarın karşılaştığı üretken bir yolculuğu hedefledik. Hafif, ormanda kaybolmayı çağrıştırıyor; arada sırada bir ağaca yaslanıp olasılıkları düşündüğümüz bir anlatısı var. Biraz da tekinsiz ve sürprizli, karanlık ve bol ışıklı…

Bir yıl boyunca yaşadığımız deneyimin görsel günlüğünü, tabir doğru ise çizmenin bir orman anlatısı olarak şimdi sizinle de paylaşmak istedik. Dünyanın en sahici görünüşlerini, formülleri ya da bir rehber kitabı değil… “Çizim Atlası: İşaretler Ormanında Gezer Bir TakımDiyarlar”, çizgiyi tartışmaya açmak, paylaşmak için bir başlangıç. İçerisinde temeller, çelişkiler, eksikler, hayaller, yolunu kaybetme ve tekrar bulma, başarılı ve başarısız denemeler, tesadüfler, öznellik, nesnellik ve birliktelik, eş zamanlı heyecan ve hayal kırıklığı, tartışma ve itiraz veya tersine iş birliği; belki de en kıymetlisi, birlikte bilmeye cüret ettiğimiz çizgi bir coğrafya var.

 

Sergi Objesi / Exhibition Object

 

Kişisel İki Enstrümana Dair Samimi Bir Soruşturma: Masa ve Alet Çantası /
A Sustained Inquiry into Two Intimate Instruments: Table and Tool Box
Yapboz Konstrüksiyon / Puzzle Construction
Bilge Bal, 2022

2022

Yapboz Konstrüksiyon  |  Puzzle Construction


Yapboz konstrüksiyon, bir gezgin çizer için taşınabilir bir düzenek. Üç parçadan oluşur: Çizim yapmak için hem alışılageldik hem de istisna aletleri ve malzemeleri barındıran bir alet çantası; üst yüzeyi çizim yapmak için kullanılabilen bir tabla, hacmi ise çizimleri saklayan ve sergileyen bir hazneye dönüşen sırt çantası da olabilen bir ahşap kutu ve bu ikisini bir arada ve ayakta tutan bir iskele. Alet kutusu, iskeleye iki seviyede sabitlenebilir. Konstrüksiyon sisteminin detayları alet kutusu ile diyalog halindedir.


Yapboz konstrüksiyon, masada olma hallerini ve masayı inşa etme biçimlerini sözlü, görsel ve tektonik sohbetler aracılığıyla keşfediyor. Masa, Bilge’ce yeniden hayal edildi ve inşa edildi. … ve şimdi burada. Kâğıtlar ve türlü aletler ise onunla diyalogu başlatmak üzere sizin (X) için bırakıldı. X’in hayali masasını, şimdi, bu masada, türlü çizgilerle inşa etmeye davet edildiniz.

/
The puzzle construction is for a portable structure for an itinerant consist of three elements: A tool box including ordinary and extraordinary drawing instruments, a transparent tabula for drawing at the top and its box for displaying several drawings under, which can also transform into a backpack together and a scaffolding to hold all together. One can fix the tool box into two levels on the scaffolding. The details of system have a dialogue with the tool box.


The puzzle construction explores the modes of being on the table as well as
constructing a table through verbal, visual and tectonic conversations. Table is re-dreamed and reconstructed by Bilge. And it is living. Papers and several tools are left for you (X). Now, you (X) are invited to day-dream about X’s table through constructing lines on Bilge’s table.

Çizim Atlası’ndan Bir Seçki | A Select of Atlas of Drawings

2018 – 2021

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü | Istanbul Bilgi University, Faculty of Architecture, Department of Architecture

ARCH 103, ARCH 104 Mimari Çizim Stüdyosu I-II | Architectural Drawing Studio I-II

İşbirlikçiler | Collaborators: Bilge Bal, Gizem Albayrak, Bahar Avanoğlu  

 

Ek Materyaller / Additional Materials

Tuzluk

Kâğıt Saraylar: Öteki Üç Boyutluluklar, Çizimin ve Yüzeyin Durumları Üzerine | Paper Palaces: On the Situations of Drawing & Surface

 

Şimdi, içinizdeki çocuğu, Oyun Oynayan İnsanı uyandırmaya davet edildiniz! | So, you are all encouraged to revive the child in yourselves, your own Homo Ludens!

 

Güz 2020 | Fall 2020

Duygu Yıldırok

Stüdyo Çalışması  |  Studio Work 

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü | Istanbul Bilgi University, Faculty of Architecture, Department of Architecture

ARCH 103, Mimari Çizim Stüdyosu I | Architectural Drawing Studio I

İşbirlikçiler | Collaborators: Bilge Bal, Bahar Avanoğlu

 

Kelimeler | Words

 

Derleme Kitap |  Edited Book

Nur Altınyıldız Artun, Muhafaza/Mimarlık, Derleyen ve Sunan: Bilge Bal, İstanbul: İletişim Yayınları, 2019, SanatHayat 45.

 

Kitap Bölümü | Book Chapter

Bilge Bal, “Düşsel Atlaslar: Constant’ın Yeni Babil’i ve Calvino’nun Görünmez Kentler’i ile Zaman Ötesi Yolculuklar”, Arzu Mimarlığı, Mimarlığı Düşünmek ve Düşlemek içinde, Derleyenler: Nur Altınyıldız Artun, Roysi Ojalvo, İstanbul: İletişim Yayınları, 2012, SanatHayat 25, s. 207-255.