Doğum Yılı | Date of Birth
1989

Mezuniyet | Graduation
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık, 2012

Şehir, Ülke | City, Country
İstanbul, Türkiye

Çevrimiçi | Online
Web, Linkedin, Instagram

 

1989 yılında Ankara’da doğan Pınar Kesim Aktaş, 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mimarlık bölümünden mezun olup, 2013 yılında aynı üniversitede kentsel tasarım yüksek lisansına başladı. 2015 yılında Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığından GreenCoat projesi ile Teknogirişim desteği, Pınar Kesim Aktaş önderliğinde kazanıldı. Aynı yıl caps. Tasarım Firması kurucu ortağı olan Aktaş, 2 yıl boyunca firma bünyesinde GreenCoat proje yürütücülüğünü gerçekleştirdi. Bu kapsamda ar-ge çalışmaları koordinasyonu, ürün ve iş geliştirme süreçlerini yönetti.  2014’ten itibaren farklı ölçeklerde tasarım ve master plan projelerinde yer alan Aktaş, ulusal ve uluslararası mimarlık ve kentsel tasarım yarışmalarında 30’un üzerinde ödül kazandı. 2017 yılında Rüsumat sahili projesi ile Mimarlık Yıllığına seçildi. Caps Office bünyesinde kentsel tasarım projelerine odaklanarak, insanın merkezde olduğu, kullanıcı ile dönüşen mekan üretimleri üzerine çalışmalarına devam etmektedir. Meydan tasarımları başta olmak üzere, kıyı tasarımı, tarihi alan yeniden kullanım projeleri, anı alanı ve anıt tasarımları gibi kamusal alan odaklı projeleri odağına alır.2020 yılı itibariyle ödül aldığı yarışmalar arasında Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydanı Uluslararası Yarışması’nda 1.lik ödülü, İzmit Fethiye Caddesi Yeniden Düzenleme Projesi 1.lik ödülü, Bakırköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması eşdeğer 1.lik ödülü, Salacak Kentsel Tasarım Yarışması 1.lik ödülü, Meles Çayı Kentsel ve Ekolojik Omurga Tasarım Yarışması 2.lik ödülü ve Kadıköy Meydan Projesi eşdeğer 1.lik ödülü yer almaktadır.

Born in Ankara in 1989, Pınar Kesim Aktaş graduated from the Department of Architecture at the Middle East Technical University in 2012 and started her master's degree in urban design at the same university in 2013. In 2015, the support of the GreenCoat project from the Ministry of Science, Industry and Technology, “Individual Young Entrepreneurship Program” was won under the leadership of Pınar Kesim Aktaş. Same year, caps.office was established by Aktaş and her partner and this project was developed through 2 years under her leadership.

In this context, she managed the coordination of R&D studies, product and business development processes. Aktaş, who has been involved in design and master plan projects of different scales since 2014, won more than 30 awards in national and international architecture and urban design competitions. In 2017, she was selected for the Architecture Yearbook with Rusumat Waterfront Development Project. Focusing on urban design projects within Caps Office, she continues to work on the production of spaces where people are at the center and transforming with the user. It focuses on public space-oriented projects such as Urban square designs, Waterfront design, reuse historical site projects, memorial site and monument designs.  Izmit Fethiye Street Reorganization Project 1st prize, Bakırköy Square Urban Design Contest equivalent 1st prize, Salacak Urban Design Contest 1st prize, Meles Stream Urban and Ecological Spine Design Contest 2nd prize and Kadıköy Meydan Project equivalent 1st prize are acquired competition projects since 2020.

 

Mecidiyeköy Meydanı | Mecidiyekoy Urban Square

İşveren | Client İstanbul Büyükşehir Belediyesi | Istanbul Metropolitan Municipality
Proje Türü | Project Type Kentsel Tasarım | Urban Design
Tamamlanma Yılı | Date Completed 2021
İşbirlikçiler | Collaborators Mehmet Cemil Aktaş
Tasarım Firması | Design Company caps.office
Fotoğrafçı | Photographer Gürkan Akay

Mecidiyeköy, İstanbul metropolünün merkezinde, hareketli günlük kentsel yaşamın sıradan etkinliklerini içeren bir kentsel odak alanıdır. Mecidiyeköy Meydanı, Boğaziçi Köprüsü bağlantısı için kullanılan viyadüğün altında yer alan, geniş araç yollarıyla çevrili, otopark ve yaya geçiş yolu gibi günümüze kadar farklı işlevlerle kullanılmış olsa da kent içinde bir kara delik gibidir. Mecidiyeköy Meydanı’nın insan ölçeğindeki algısının temel perspektifini oluşturan alanda önerilen bitkisel peyzaj katmanları; kullanıcıları kentsel alanın iç karartıcı gürültüsünden, manzarasından ve ağır araç trafiğinden izole edecektir. Mecidiyeköy Sanat ve Kitapevi, kentlinin sanatla buluştuğu bir durak alan olarak sadece geçilen bir yer değil aynı zamanda eğlenilen, arzu edilen bir buluşma alanı olmayı da mümkün kılacak bir yaklaşımla tasarlandı. Önerilen yapıların genel yaklaşımında sanat ile karşılaşma kurgusu benimsenmiş, dışarıdan görülen, izlenen ve temas edilen bir kurguda kent ekranı olarak tasarlanmıştır. Böylece 7/24 izlenen bir sanat, kentlinin gündelik hayatının bir parçası olacaktır.

Mecidiyekoy is an urban focal area in the center of the Istanbul metropolis, which includes ordinary activities of vibrant daily urban life. Although the Mecidiyeköy Square has been used with different functions until today such as parking lots and pedestrian cross routes, surrounded by wide vehicular roads, and is partly located under the viaduct used for the Bogazici Bridge connection, it behaves as an urban black hole. Reversing this situation will increase the spatial comfort and create an ecological, inviting, and pleasant environment which while on their route through, the urban inhabitants can enjoy during day and night. Mecidiyeköy Art and Bookstore are located in the Square, where a location for connections has been created for the citizens to meet with art, with an approach that will make it possible not only to be a place to be passing through but also a space to enjoy, desire, and meet in. The approach to the proposed structures embraces the concept of experiencing art, with a ‘cityscreen’ that is seen, observed and accessible from the outside.

Sergi Objesi

İSTANBUL’DA BİR KARA DELİK

Güçlü bir çekim, kentsel düzlemi şekillendirir.

 

Mecidiyeköy meydanı, kentlinin hafızasında kara delik olarak yer eden kent içi atıl alanlardan biridir. Viyadük altında kalan bu artık alan, yoğun trafiğin çevrelediği, araçların her yönden aktif olarak baskıladığı, gürültünün ve egzoz dumanının olduğu insanın geri planda kaldığı bir kentsel odaktır.

 

Mecidiyeköy meydanı bu çalışmanın merkezidir. Bu alan dönüşümü insan hareketleri üzerinden kurgulanan ve 7/24 kentsel yaşamın yansımalarının yer aldığı bir tasarım sürecidir. “Kara delik güçlü bir çekim noktasıdır ve etkisi ile çevresini dönüştürme potansiyelini taşır.”

2021, Mecidiyeköy Meydanı.

Exhibition Object

 A BLACK HOLE IN ISTANBUL

A strong attraction shapes the urban plane.

 

Mecidiyeköy square is one of the idle areas in the city that has a place in the memory of the citizens as a black hole. This residual area under the viaduct is an urban focus, surrounded by heavy traffic, actively suppressed by vehicles from all directions, and by the noise and exhaust fumes, where people remain in the background.

 

Mecidiyeköy square is the center of this study. This area transformation is a design process that is built on human movements and includes reflections of urban life 24/7.

“A black hole is a powerful shooting point and has the potential to transform its surrounded environment through its impact.”

2021, Mecidiyeköy Square.