Hazal Yılmaz
Rolab Studio

Doğum Yılı | Date of Birth
1993

Mezuniyet | Graduation
İstanbul Bilgi Üniversitesi, İç Mimarlık, 2016

Şehir, Ülke | City, Country
İstanbul, Türkiye

Bağlantılar | Links
Linkedin, Instagram

Yiğitalp Behram
Rolab Studio

Doğum Yılı | Date of Birth
1992

Mezuniyet | Graduation
İstanbul Bahçeşehir Üniversirtesi, Mimarlık, 2015

Şehir, Ülke | City, Country
İstanbul, Türkiye

Bağlantılar | Links
Linkedin, Instagram

 

Rolab Studio

Rolab Studio gelişen dijital üretim tekniklerini mimariye entegre etmeyi hedefleyen, yenilikçi ve sürdürülebilir bakış açısına sahip tasarım & üretim stüdyosudur. Geri dönüştürülmüş veya doğada çözünebilen plastikten üretilen dayanıklı, kaliteli ve tasarım yönü yüksek ürünlerle Türkiye ve Dünyadaki plastik sorununa farkındalık ve çözüm getirmeyi hedefleyen projeler geliştirmekle birlikte, farklı malzemeler ve üretim teknikleri geliştirerek, teknoloji ve mimarlığı bir bütün olarak ele almayı hedeflemektedir.

Linkedin, Instagram

Hazal Yılmaz

Hazal Yılmaz, robotik üretim ve hesaplamalı tasarım konusunda uzmanlaşmış bir iç mimar ve araştırmacıdır. Lisans derecesini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden İç Mimarlık Bölümü’nde tamamladıktan sonra, IAAC’te (The Institute for Advanced Architecture of Catalonia) Robotik Üretim ve İleri İnşaat Teknikleri alanında yüksek lisans eğitimine devam etmiştir. Rolab Studio’nun kurucu ortaklarından biri olarak farklı ölçeklerde projeler geliştirirken, dijital üretim teknikleri ve 3D printing alanında araştırmalarına devam etmektedir. Şu anda Bilgi Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak bilgisayar odaklı temel tasarım stüdyosu ve robotik 3 boyutlu baskı seçmeli dersinde öğretim görevlisi olarak yer almaktadır.

Yiğitalp Behram

Yiğitalp Behram, bilgisayar odaklı tasarım ve üretim süreçlerini birbirine bağlayan, hesaplamalı tasarım, dijital üretim ve görselleştirme konusunda uzmanlaşmış bir mimardır. Lisans derecesini Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladıktan sonra IAAC’te (The Institute for Advanced Architecture of Catalonia) İleri Mimarlık alanında yüksek lisans eğitimine devam etmiştir. Şu anda Rolab Studio’nun kurucu ortaklarından biri olarak farklı ölçeklerde projeler geliştirirken, dijital üretim teknikleri ve 3D printing alanında araştırmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda Bilgi Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak bilgisayar odaklı temel tasarım stüdyosunda öğretim görevlisi olarak yer almaktadır.

 

Composito | Composito

Ekipman | Hardware Hardware Kuka KR-60 HA
Üretim Tekniği | Fabrication Technique 3 Boyutlu Baskı | Additive Manufacturing
Tamamlanma Yılı | Date Completed 2021
Tasarım Firması | Design Company Rolab Studio
Üretim | Fabrication Rolab Studio

The Back Lab fikri, pandeminin zirvede olduğu 2020 yazında ortaya çıktı. Ekip dört mimar ve bir iç mimardan oluşuyordu. Ortak özellikleri, lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yeni nesil üretim ve tasarım teknolojilerinde kendilerini geliştirmek için IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) Barcelona’da yüksek lisans yapmalarıydı. İlk projelerine 2020 yazında başlayan bu ekip, odak noktası sürdürülebilir tasarım ve yenilikçi üretim sistemleri olan The Back Lab’ı resmi olarak Şubat 2021’de İstanbul’da kurdu.

Plastik Dönüşüm projesi, hurda geri dönüştürülmüş veya doğada çözünebilen plastikten üretilen dayanıklı, kaliteli ve tasarım yönü kuvvetli ürünlerle Türkiye ve Dünyadaki plastik sorununa farkındalık ve çözüm getirmeyi hedefliyor.

The idea of The Back Lab emerged during the summer of 2020, when the pandemic was at its peak. The team consisted of four architects and an interior designer. Their common feature was that after completing their undergraduate education, they did a master’s degree at IaaC Barcelona to develop themselves in new generation production and design technologies. This team, which started its first projects in the summer of 2020, and whose focus is sustainable design and production, officially established Back Lab in Istanbul in February 2021.

The Plastic Recycling project aims to raise awareness about and provide solutions to the plastic problem in Turkey and in the world with durable and high-quality products made from recycled, or biodegradable plastic.

Sergi Objesi / Exhibition Object

○        Compisito

○        Detaylar

■        Tasarım Tarihi : 09.12.21

■        Tasarlayan: Rolab Studio,

■        Üretim: Rolab Studio

Composito


Composito 3d boyutlu baskı teknolojisini gücünü göstermek için geliştirilmiş bir projedir.Bu teknoloji sayesinde normalde çok uzun zaman alan ve çok maliyetli olan karmaşık tasarımları çok ucuza ve çok kısa zamanda üretmek mümkün. Her geçen gün gelişen yazılımlar sayesinde kompleks yapılar ve objeler tasarlamak çok kolay bir hal aldı. Fakat geleneksel üretim teknikleri bu gelişme karşısında yetersiz kalıyor. 3 boyutlu baskı teknolojisi sayesinde bu tasarımları hayata geçirmek artık çok daha kolay. Bu tasarımı üretmek 7 saat sürdü ve yaklaşık 5 kilogram malzeme harcandı. Robotik üretim teknolojisi ve 3 boyutlu baskı tekniğinin birleşmesi sonucunda daha yenilikçi ve karmaşık tasarımların hayata geçmesi mümkün hale geldi. Bu teknolojiyi kullanarak birçok endüstriye üretim ve tasarım konusunda destek verebilmekteyiz. İç mimarlar , inşaat sektörü ve otomotiv sektörü gibi bir çok alana katkı sağlayabilmekteyiz..

Composito

Composito is a project that is developed to show the power of additive manufacturing. Thanks to this technology it is possible to design and fabricate complex shapes that would normally take too much time and high cost. Developments in CAD software made it possible to design complex shapes. But with traditional fabrication methods, it is not possible to fabricate them. This technology helps designers fabricate complex shapes with ease. This particular design took 7 hours to 3d print and almost weighed 5 kg. Combining robotic technology with additive manufacturing it is possible to achieve non-planar prints which increase the design and fabrication possibilities. With additive manufacturing and robotic fabrication technology combined, we can fabricate for interior architects, the construction industry, or even the automotive industry..