Doğum Yılı | Date of Birth
1986

Mezuniyet | Graduation
Städelschule Frankfurt Am Main, Mimarlık, 2015

Şehir, Ülke | City, Country
Berlin, Almanya

Çevrimiçi | Online
Web, Instagram

 

Yelta Köm, sosyal ve politik sorunları tartışmak için mimari, sanatsal ve mekansal pratikleri birleştiren bir mimar, sanatçı ve araştırmacıdır. Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki mimarlık eğitiminin ardından, yüksek lisans derecesini Frankfurt am Main'deki Städelschule Mimarlık Sınıfı'ndan aldı. Çalışmalarında ağırlıklı olarak fiziksel çevrenin algılanlanmasından, kent imgesinden, neoliberal dönüşümlerden, doğa ve teknoloji arasındaki gerilimden ve kolektif hareketlerden etkilenir. Köm'ün metodolojisi ve araçları, her projede çeşitlilik ve işbirlikleri işlerin temel parçalarındandır. Yer şekilleri, teknoloji, kritik mekansal ve müşterek pratikler, kentsel ve veri gözetleme metodolojileri, mimari teknoloji, haritalama sistemleri, edebi ve sinematografik hikaye anlatımı ile sorgulayıcı temsil teknikleri işlerinin başlıca bileşenleri ve yöntemleridir. Mimarlar, kentsel tasarımcılar ve vatandaşlar arasında demokratik ve ortak tasarım süreçleri sağlayan, İstanbul merkezli, Herkes İçin Mimarlık'ın kurucularındandır. 2017 yılında, Elif Çak ile Pearl River Deltası'ndaki müşterekler kavramını yeniden düşünen kolektif gruplar üzerine araştırma yapmak üzere Design Trust Hong Kong'dan araştırma bursu aldı. 2018 yılında Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu'ndaki “Vardiya” sergisinin yardımcı küratörlüğünü yaptı. Yelta Köm, İstanbul Tasarım Bienali'ne birkaç kez farklı projelerle katıldı ve İstanbul Modern Müzesi'nde VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi kapsamındaki, mimarlık kültürü üzerine olan Dikkat! Kaygan Zemin sergisinin küratörlüğünü yaptıi. Son olarak Berlin Forecast Platformu'na seçilmiş aday olarak yer aldı. Akademik ve popüler kültüre kadar çeşitli gazete, dergi, çevrimiçi yayın ve kitaplar için makaleler yazmaktadır. 2015-2019 yılları arasında Studio Tomàs Saraceno ve Aerocene Foundation ile aktif olarak işbirliği yaptı. Aynı zamanda Türkiye'nin Güneydoğu bölgesine odaklanan farklı mekânsal ölçeklerde çalışmalar yapan Arazi Kolektifi'nin de üyesidir. Halen TU Delft'in ev sahipliği yaptığı Topolojik Atlas projesinde araştırmacı ve Berlin Uluslararası Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisidir ve “Veri, Gözetim, Mimarlık” tezine devam etmektedir.

Yelta Köm is an architect, artist, and researcher who incorporated architecture, artistic and spatial practices, and curatorial approaches to discuss social and political issues. He studied at Yildiz Technical University and received his master degree from Städelschule Architecture Class, Frankfurt am Main. His work is mainly influenced by the perception of the environment, the image of the city, neoliberal transformations, the tension between nature and technology, and collective movements. Köm’s methodology and mediums demonstrate the diversity of each project, and collaboration with others is a vital part of it. Landforms, technology, critical spatial and commoning practices, urban and data surveillance methodologies, architectural technology, mapping systems, literal and cinematographic storytelling as well as questioning representation techniques are core components. He is co-founder of Herkes Icin Mimarlik (Architecture for All), a non-profit organization based in Istanbul that provides democratic and collaborative design processes between architects, urban designers, and citizens. In 2017 he got the research grant from Design Trust Hong Kong to research on collective groups, re-thinking the concept of commons in Pearl River Delta with Elif Çak. He was the associate curator of the “Vardiya” exhibition at Pavilion of Turkey at Venice Architecture Biennale in 2018. Yelta Köm participated in the Istanbul Design Biennale a couple of times with different projects , and curated the Caution! Slippery Ground' exhibition about architectural culture at Istanbul Modern Museum in 2016. Lately he was a selected nominee at Forecast Platform, Berlin. He writes articles for newspapers, magazines and books, ranging from academic to scientific to popular culture. He collaborated actively with Studio Tomàs Saraceno and Aerocene Foundation between 2015-2019. He is also a member of Arazi Collective, which works on different spatial scales focusing on the Southeast region of Turkey. Currently, he is researcher at the Topological Atlas project hosted by TU Delft and guest lecturer at Berlin International University of Applied Sciences, and continues his dissertation “Data, Surveillance, Architecture.”

 

Hide & Seek | Hide & Seek

Destekleyen | Supported by Forecast Platform Berlin
Proje Türü | Project Type Sanatsal Araştırma | Artistic Research
Tamamlanma Yılı | Date Completed 2019

Hide&Seek, gözetleme sistemlerinin ve veriye dayalı yapıların mekansal pratikleri, miras ve bellek inşaasını nasıl etkilediğini anlamak için haritalama teknolojilerine, dijital görüntü üretimine ve veri toplama süreçlerine bakan bir projedir. Bu sayede proje teknolojinin gelecekteki şehirlerin sanal imgelemlerini nasıl etkileyeceğini ve onlara karşı koymak için ne tür direnişlerin ortaya çıkabileceğini sorgular.

Hide & Seek is a project, which looks at mapping technologies, digital image production, and data collection processes to understand how surveillance systems and data-driven structures influence place-making, heritagebuilding and memory-building. In this way, the project asks how technology will affect the virtual imaginaries of future cities—and what kind of resistance could emerge to counter them.

Sergi Objesi / Exhibition Object

029458-X-O, Yelta Köm - 2019