GEMSS’23 Seçici Kurulu

Alexis Şanal

Mimar, Şehir Tasarımcısı, Kurucu Ortak
SANALarc (Open Urban Practice ile)

 

Alexis Şanal (1974) Los Angeles'ta büyüdü, SCI-Arc'tan Barch'95 ve MIT'den MCP'02 derecelerini aldı. 

İstanbul'da sivil mimarlık, araştırma ve şehir tasarımına odaklanan bilgi merkezli bir stüdyo olan SANALarc ile Open Urban Practice'in kurucu ortağıdır. Tutkusu, yaratıcı ve anlamlı deneyimler yaratmak için çağdaş sosyal yaşamı zamansız fiziksel ve doğal bağlamlarla harmanlayan yaşam kültürünü ve yapılı çevreleri keşfetmektir. Bu alandaki son çalışmaları arasında halk kütüphanelerini ve halk pazarlarını toplumların gelişmesi için temel sosyal altyapı olarak yeniden düşünmek, paydaşları kamusal alanın ortak tasarımına dahil etmek için bir oyun olan HEY! Imaginable Guidelines'ı oluşturmak ve konut dokusunda ekonomik çeşitliliğe yönelik bir mikro işletme stratejisi olarak 'Makeries' yer almaktadır. Graham Vakfı'nın 2014 araştırma bursunun sahibi olan sanatçı, çalışmalarını STUDIO X İstanbul (2019) ve Roma'daki MAXXI (2016) gibi kurumlarda sergilemiştir. Ayrıca AIAF Droga Resident (2018) bursiyeridir.

Ertuğ Uçar

Mimar, Yazar, Kurucu Ortak
Teğet Mimarlık

 

Antalya’da doğdu. Lisans ve yüksek lisans diplomalarını ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden aldı. Ortağıyla birlikte İstanbul’da TEĞET Mimarlık Ofisi’ni yönetiyor. Genç kadrosuyla ofis, 1996 yılından bugüne dek araştırma temelli bir mimarlık pratiği olarak nişlere sıkışmak yerine masterplandan kültür kompleksleri ve okullara, modüler yapım sistemlerine dek çok çeşitli ölçek ve konularda çalıştı. TEĞET, 2010, 2014 ve 2018 yıllarında, sırasıyla Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, Konya Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı Kampüsü ve Yapı Kredi Kültür Sanat Binası ile Ulusal Mimarlık Ödülü’nü kazandı. Ertuğ aynı zamanda 2016 Venedik Mimarlık Bienali’ndeki Türkiye Pavyonunun eş küratörlerindendi. Yayımlanmış roman ve öykü kitapları bulunuyor.

Matthew Warner

BA Dip PVL MRICS, Yönetim Kurulu Başkanı, Kurucu
Warner Wonder Group & VIP Real Estate Desk

 

Londra, İstanbul ve daha geniş anlamda Türkiye Gayrimenkul Piyasasında aktif olarak yer alan, birinci sınıf ve süper lüks sektörde uzmanlaşan ve dünyanın dört bir yanından önde gelen yatırımcılarla çalışan Matthew Warner BA Dip PVL MRICS, geliştiricilerin pazarı belirleyen projeler sunmasına yardımcı olmuştur. Eşsiz, çevreye saygılı ve insanların dünya harikalarını kucaklamasına yardımcı olan projelere imza atan Warner Wonder Group'un Başkanı olan Warner, aynı zamanda Vip Emlak Masası ve TLOEC iş ağının da marka sahibidir.

Astaş Holding İş Geliştirme Koordinatörü olarak Mandarin Oriental Hotel, Bodrum; The Residences Mandarin Oriental Bodrum; Mandarin Oriental İstanbul ve Maçka Residences Interior Design by Armani Casa Managed by Kempinski gibi projelerin geliştirilmesinden sorumlu olmuştur. Daha öncesinde ise Londra Yönetim Kurulu Üyesi ve İngiltere'deki en büyük ticari Gayrimenkul Danışmanları ağı olan Lambert Smith Hampton'ın Acente ve Geliştirme Başkanı ve Geliştirme Acenteleri Derneği Başkanı olarak görev aldı. Matthew, Geliştiricileri ve Yatırımcıları projelerinde çevresel sürdürülebilirliği ve sanatı benimsemeye teşvik etme tutkusuna sahiptir. 2007'nin başlarında Londra'daki Royal Institution of Chartered Surveyors'da sürdürülebilirliğin yatırım faydaları üzerine ders vermiş ve şu anda İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Balat'ta yenilenmekte olan Galerisi aracılığıyla geliştirmede sanatı teşvik etmiştir.

Merve Bedir

Dr. Mimar

 

Merve Bedir bir mimardır. Çalışmaları konaklama ve hareketlilik altyapılarına odaklanmaktadır. İkinci bir çalışma alanı ise kolektif zekâlar ve peyzaj tahayyülleri ile ilgilidir. Basel'deki Critical Media Lab'de doktora sonrası araştırmacı ve Design Academy Eindhoven'da eğitmendir. Delft Teknoloji Üniversitesi'nden doktora ve Ankara'daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden lisans derecesine sahiptir. Pearl River Delta bölgesindeki Aformal Academy, Hong Kong'daki Black Book Assembly, Gaziantep'teki Kitchen Workshop ve İstanbul'daki Center for Spatial Justice'in ortak girişimcisidir.

Merve'nin şu anki tasarım projeleri arasında Ningde'de bir akıllı tarım tesisi ve İstanbul'da Postane onarım ve yenileme projesi yer alıyor. Merve, Vocabulary of Hospitality, İstanbul ve Rotterdam (2014 ve 2022); uncommon river, Plovdiv (2015) projelerinin küratörlüğünü üstlendi ve Automated Landscapes (2017-19) projesinin eş-küratörlüğünü yaptı. Çalışmaları İstanbul Tasarım Bienali (çeşitli edisyonlar), Shenzhen Şehircilik ve Mimarlık Bienali (çeşitli edisyonlar), Sao Paulo Mimarlık Bienali (2017) ve Venedik Mimarlık Bienali'nde (2021) yer aldı; ve son olarak Cooper Hewitt Smithsonian Tasarım Müzesi'nde (2023) sergilendi.

Merve, 2023 yılında Birleşmiş Uluslararası Mimarlar Konferansı'nın Ortaklıkları Yeniden Düşünmek panelinin eş başkanlığını yapmıştır. Çalışmaları Prins Claus Funds, Avrupa Kültür Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve diğerleri tarafından finanse edildi. Projeleri The Guardian, Metropolismag, Avery Review ve Frieze Magazine'de değerlendirildi.

Yılmaz Değer

Mimar, Kurucu Ortak
AURA, Yılmaz Değer Mimarlık Tasarım

 

Yılmaz Değer, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. 1973 yılında Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. 1981’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden ‘Yüksek Mimar’ olarak mezun oldu. 1981-1988 yılları arasında, yurt dışında, eğitiminin yanı sıra Zürich ve Paris’te çeşitli mimari bürolarda çalıştı.

1988 yılında İstanbul’da Lotus Mimarlık Şirketinin kurucu ortağı oldu ve 2014 yılına kadar mimari mesleki çalışmalarını bu firmada sürdürdü.

Türkiye’nin yanı sıra, İsviçre’de de, 1997 yılından bu yana, kurucu ortağı olduğu Deger Design Architektur GmbH şirketinde mimari proje çalışmalarına devam etmektedir.

2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, Mimari Tasarım konusunda Öğretim Görevlisi olarak başladığı eğitmenlik çalışmalarını, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde sürdürmektedir.

2009 yılından başlayarak, her yıl, Mimarlar Odası İstanbul şubesi tarafından düzenlenen ‘Kent Düşleri’ yaz atölyelerinde kesintisiz olarak atölye yürütücülüğü yapmaktadır.

Öğrencilik yıllarından başlayarak birçok ulusal ve uluslararası yarışmaya katılmış ve çeşitli kategorilerde ödüller kazanmıştır.

2015 yılından itibaren, kurucusu olduğu Yılmaz Değer Mimarlık Tasarım şirketinde mesleki çalışmalarını yürütmesinin yanı sıra, 2017 yılından bu yana da kurucu üyesi olduğu AURA – İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi’nde de mimari proje tasarımı eğitmenliğini sürdürmektedir.

Zehra Akdemir Veryeri

Doc. Dr. Mimar, Akademisyen, Yazar, Kurucu
7/70 Kültür Sanat Akademi

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 1990 yılında mezun oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden yüksek lisans, doktora ve doçentlik derecelerini aldı. Çevre ve davranış bilimleri, katılımcı tasarım ve görsel iletişim çalışma ve uzmanlık alanlarıdır.  1996-2015 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak tasarım stüdyoları yürütücülüğü yaptı ve dersler verdi.  2010 yılında, kültürel miras değerlerinin topluma sunumu ve iletişimi konusunda çalışmalar ve projeler yapan 7/70 Kültür Sanat Akademisi’ni kurdu.

7/70 içerik ve program geliştirme ekibiyle birlikte, dijital eğitim materyelleri tasarlamakta, çocuklar ve gençlere yönelik bilgilendirici sesli ve görsel öyküler hazırlamakta, kamu bilgilendirme info-grafikleri  çizmektedir. (www.yediyetmis.net)

Altı çocuk kitabı yazarlığı, çeşitli belgesel ve animasyonların görsel senaristliği ve birçok kültürel miras eğitimi programlarının içerik geliştiriciliğini yapmıştır. Çalışmaları, 2016 yılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Eğitiminde Yenilikçi Yöntem Ödülleri kategorisinde birincilik ödülüne ve 2020’de  UIA Mimarlık ve Çocuk Altın Küp ödülleri ulusal seçkisine layık görülmüştür.  

Zehra Akdemir Veryeri halen İzmir’de yaşamaktadır.

Sait Ali Köknar

Sait Ali Köknar

(Seçici Kurul Moderatörü)

Mimar, Akademisyen
Berlin International University of Applied Sciences

 

Sait Ali Köknar, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Mimarlık eğitimi aldı ve Mimari Tasarım alanında doktora yapmadan önce Yapı Teknolojisi programında yüksek lisans yaptı. Yüksek lisans öğrencisiyken İstanbul'da tanınmış mimarlık ve iç mimarlık firmalarıyla çalıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ve Kadir Has Üniversitesi'nde tasarım stüdyosu dersleri verdi. Öğretmenlik pratiğine ve tasarım stüdyosu pedagojileri üzerine yaptığı araştırmalara paralel olarak, kültür kurumları ve sanatçılarla yoğun bir şekilde işbirliği yaptı. İstanbul, Rotterdam ve Venedik Mimarlık Bienalleri'nde sergilenen projelerde yer aldı. Ayrıca VÇMD: Mutluluk Fabrikaları, Nurus Çağdaş Türk Mimarlığı ve GEMSS Emerging Turkish Architects gibi sergi ve etkinliklerin küratörlüğünü yaptı.